Hallvarsson & Halvarsson logotyp
Nyheter

H&Hs politiska analytiker Dan Svanell deltar under SVT Forums sändningar under
S-kongressen

Dan Svanell, poitisk analytiker på Hallvarsson & Halvarsson, kommer att vara bisittare i Sveriges Televisions direktsändningar från den Socialdemokratiska partikongressen i Örebro 22–24 mars i år.

  • Jag ser verkligen fram emot detta. Årets S-kongress kommer i en tid då socialdemokraterna styr landet inte bara tillsammans med Miljöpartiet utan också utifrån Januariavtalet där Centern och Liberalerna också finns med, säger Dan.

Vilka frågor blir de viktigaste?

  • Kongressen ska fatta beslut om två programtexter. En berör partiets organisationsutveckling och den andra handlar om jobb, omställning och utbildning. Naturligt vis kommer debatten och besluten i dessa förslag från partistyrelsen att vara viktiga.
  • Men dessutom kommer det säkert att bli en del kommentarer och debatt kring Januariavtalet och den högersväng socialdemokraterna tagit i och med detta. För många partimedlemmar och aktiva blir det svårt att försvara förslag som de tidigare argumenterat stenhårt.

Kommer den nya grupperingen reformisterna att märkas?

  • Ja det tror jag. Knappast så att det får något större inflytande på de beslut som fattas. Men de kommer alla gånger att höras i debatten och i kommentarerna från kongressen.

Vilka blir kongressens huvudpersoner?

  • Naturligtvis partiordförande Stefan Löfven, som trots att socialdemokraterna gjort sitt sämsta val sedan den allmänna rösträtten sitter kvar som statsminister.
  • Han är oerhört populär i partiet och det finns ingen som idag ifrågasätter hans roll som partiledare.

Några fler?

  • De två huvudföredragarna, partisekreteraren Lena Rådström Baastad och inrikesminister Mikael Damberg, som är ansvariga för de två arbetsgrupper som arbetat fram förslagen som ska diskuteras och beslutas.
  • Sedan är alltid en socialdemokratisk finansminister i centrum på partiets kongresser, så Magdalena Andersson kommer säkert också att märkas.

Hur är stämningen i partiet efter höstens segdragna förhandlingar och en historiskt lång regeringsbildningsprocess?

  • En lättnad har infunnit sig över att S – trots det dåliga valresultatet - fortfarande innehar statsministerposten. Det finns en stor förståelse för de uppoffringar Stefan Löfven och partiledningen tvingats göra för att åstadkomma denna historiska uppgörelse över blockgränserna.

Hur kommer det att påverka stämman, och diskussionerna kring politikutvecklingen, när så mycket redan är framförhandlat i Januariavtalet?

  • Inte särskilt mycket eftersom kongressen kommer att fokusera på två specifika områden. Debatten och besluten runt dessa frågor blir ju mer framtidsinriktade. Det blir alltså inte så mycket dagspolitik som kommer att debatteras.info@halvarsson.se 
+46 8 407 20 00
© 2018 H&H Group

Sveavägen 20
Box 3666
103 59 Stockholm

Som kund hos Hallvarsson & Halvarsson blir du del av någonting större

Tillsammans med systerbyråerna Berntzon:BylundBysted, Comprend, Consilio International, Creo, Hilanders, Identx, Intellecta, Involve, Jung Relations, Mindmakers PR, Savvy, Socialminds, Springtime, Tomorrow, och Wonderland bildar vi Sveriges största kommunikations­grupp ‐ H&H Group