En typisk valbudget

Vår Public Affairs-konsult, Laura Ellsinger, delger några tankar kring budgeten inför valåret 2022.
En typisk valbudget

När det gäller årets budget inför valåret 2022 är det viktigt att komma ihåg att den ska fungera både som en valbudget där många olika grupper i samhället ska känna sig som vinnare och samtidigt få stöd av Vänsterpartiet och Centerpartiet för att över huvud taget kunna få en majoritet i riksdagen.

Några delar sticker dock ut mer än andra.

Familjeveckan

Familjeveckan, som blev tre dagar, realiseras. Det är Socialdemokraternas vallöfte från 2018 som nu genomförs fyra år senare. Som vallöftet såg ut från början, fick varje förälder fem dagars ledighet, men detta har nu minskat till tre dagar. Dock får ensamstående föräldrar ta ut dagar för båda föräldrar, alltså hela sex dagar. Reformen väntas kosta ca 4 miljarder kronor per år under de kommande tre åren. På sociala medier cirkulerar det beräkningar om att inkomstbortfallet dock väntas bli ca 20 miljarder kronor per år, i alla fall enligt Svenskt Näringslivs beräkningar. Timingen för reformen kanske inte är helt lyckad. Efter 1,5 år med hemarbete, otaliga vabbtimmar, då barnen blivit hemskickade men minsta förkylningssymptom, så kanske inte föräldrar vill spendera ännu mer tid med sina barn, utan faktiskt tycker det är rätt skönt att kunna gå till sitt arbete efter de lämnat barnen på förskolan.

Pensionärerna, barnfamiljerna och personer som lever på sjuk- och aktivitetsersättning.

Vad har då dessa tre grupper gemensamt? Jo, de är budgetens stora vinnare. Det är framför allt de med de lägsta inkomsterna som regeringen väljer att prioritera. Pensionärer med garantipension får mer i och med att bostadstillägget höjs, plus att de även får en liten skattesänkning. De här satsningarna är kopplade till pandemin. Både börsen och bostadsmarknaden har verkligen gått som tåget under pandemin vilket gjort att de grupper som inte arbetar, äger sin egen bostad eller har ett sparande på börsen, halkat efter ekonomiskt. Det är dessa grupper regeringen nu vill hjälpa – ett steg för att utjämna växande klyftor. De som helt enkelt lämnas utanför den här budgeten är de som förvärvsarbetar, men de har regeringen satsar mycket på i tidigare budgetar.

Fortsatt hantering av pandemin

Det är en hel del fokus på pandemin såklart, men vi ser tydligt att innehållet har skiftat till att inrikta sig mer på att vinna valet 2022.

I höstens budgetproposition satsar man ytterligare ca 10 miljarder kronor under 2022 för att hantera pandemins konsekvenser. Det ska bland annat köpas in mer vaccin, det ska testas och det ska ordnas med covidbevis.

En typisk valbudget

Det märks att kommande år är valår, då budgeten vi ser nu är ovanligt stor. Regeringen har lagt ca 74 miljarder kronor på reformer.

Och det finns inte bara valfläsk till väljarna, utan även en hel del till de partier som man vill ska rösta igenom budgeten. För på grund av det osäkra parlamentariska stödet finns det också stora svårigheter för budgetarbetet. Till skillnad från tidigare år den här mandatperioden bygger budgeten inte längre på januariavtalet.

Regeringen behöver nu stöd från både Centerpartiet och Vänsterpartiet för att få budgeten genom riksdagen och vill dessutom få in eget valfläsk i budgeten.

Kommer budgeten ens röstas igenom?

Som vi var inne på i föregående stycke så är det ett mycket knepigt parlamentariskt läge vi befinner oss i. Både Centerpartiet och Vänsterpartiet ska känna sig tillräckligt nöjda med budgeten för att rösta igenom den. Det här gör att man kan utläsa en hel del av partiernas hjärtefrågor ur budgeten.

Det man har kunnat se i debatten som efterföljde budgeten var att både Centerpartiet och Vänsterpartiet har varit missnöjda på sina håll. Vänsterpartiet har inte fått igenom flera viktiga önskemål och hävdar att regeringen valt att ”gå på Centerpartiets nycker”. Och för att göra saker ännu mer komplicerade så säger nu Miljöpartiet att de är redo att lämna regeringen om Centerpartiets krav går igenom. Varken Vänsterpartiet eller Centerpartiet har gett något besked om de kommer rösta igenom budgeten eller ej. Det kommer bli en riktig spännande omröstning om budgeten framöver.

För information om vårt PA-erbjudande, kontakta: Laura EllsingerPublic Affairs Consultant

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med Public Affairs?
Sofia
Sofia Arkelsten
Executive Director
+46 70 358 44 43
sofia.arkelsten@halvarsson.se
Mårten
Mårten Wennberg
Executive Director
+46 76 109 05 69
marten.wennberg@halvarsson.se

Vill du veta mer?

Anna
Anna Grönlund Krantz
CEO, Partner
+46 70 637 33 51
anna.gronlund.krantz@halvarsson.se